BAUSKAS MŪZIKAS UN MĀKSLAS SKOLA

Gleznotāja Mārīte Šulce aicina uz akvareļu izstādi

Bauskas MMS Mākslas nodaļas izstāžu zālē visu šī gada nogali būs skatāma izstāde “Sarkanā līnija”.

Kamēr pedagoģes Mārītes Šulces audzēkņi zīmēšanas nodarbībā ievelk līnijas darbos, kas pretendēs uz dalību Lidices konkursam par tēmu “Deja”, pati māksliniece klusināti raksturo savu 7.izstādi šajā Mākslas mājā. Pirmā izstādīšanās reize bijusi 2008.gadā, pēc tam gleznas bijušas skatāmas gan Bauskas muzejā, arī Bauskas Mūzikas skolas zālē un citviet.

M.Šulce rāda iespaidīgu 2015.g. izstādes “Akvarelis Latvijā. 19.-21.gs.” katalogu, kur iekļauta arī viņas 1988.g.tapusī glezna “Eglīte” sarkanos toņos. Tā kalpojusi par zināmu “dunku” akvareļu izstādei tieši šoruden. Akavarelis ir viņas mīļākā tehnika un pašizpausmes veids glezniecībā, kaut daudz gleznots arī eļļas tehnikā. Gleznot viņai patīk vienatnē, plenēri un mākslinieku kopdarbība M.Šulcei nav pārāk saistoši. Šoreiz skatītājiem ir iespēja aplūkot gleznas, kas nav vēl nekad bijušas izstādītas.

12 darbu, kas radīti laika posmā no deviņdesmitajiem gadiem līdz šim rudenim, kopsaucējs ir sarkanā krāsa. M.Šulce citē mākslinieci Helēnu Heinrihsoni, ka “no sarkanās krāsas nevar atdzerties”, un tā vislabāk pauž mākslinieces šī brīža dvēseles noskaņu un pasaules izjūtu. Māksliniece priecājas, ka drīkstam brīvi izteikt savu viedokli, izjūtas, būt radoši un nesasaistīti, nebūt ne visiem tas šodien pasaulē iespējams. “Ja kādam manu gleznu vērotājam šie darbi palīdz izteikt arī viņa noskaņas un izjūtas, tad galvenais mērķis ir sasniegts”, saka autore. Sarunā saklausāmas bažas un satraukums par pasaules politiskajiem procesiem, karu Ukrainā, ļaužu ciešanām, tāpēc arī izstādei dots nosaukums “Sarkanā līnija”.

Vaicāta par to, kādas krāsas dominēs nākamajā izstādē, Mārīte Šulce ir domīga. Varbūt zaļā? Varbūt balta kā viņas mīļākās puķes- sniegpulkstenītes? Izstādes moto taču ir V.Šekspīra vārdi “Pēc melnas nakts aust allaž diena balta”. To rādīs laiks. Bet tagad – dodamies uz “Sarkano līniju”!

Close Menu