BAUSKAS MŪZIKAS UN MĀKSLAS SKOLA

Brīnumainā iztēles pasaule Janas zīmējumos

Bauskas mūzikas un mākslas skolas (BMMS) mākslas nodaļas zālē 3. martā atklāja Janas Braškas personālizstādi „Fantāzijas dzīvnieku tēli”. Muzikālo noti pasākumam piešķīra Mūzikas nodaļas vijoles klases audzēkne Evelīna Burmistrova. Atklāšanā piedalījās skolas vadība, Mākslas nodaļas pedagogi un audzēkņi un, protams, pati zīmējumu autore.

Jana ir BMMS 6. klases audzēkne. Fantāzijas zvēriņus, kuriem dabā nav līdzinieku, Jana zīmē kopš deviņu gadu vecuma. Sākumā bija pūķi, pēc tam – pūķu olas, jo mazā māsa  ar zīmējumiem spēlējās un tos cītīgi krāja. Tēlu galerija kļuva aizvien plašāka. Pašlaik Janas kolekcijā ir ap 250 fantāzijas būtņu zīmējumu, kas pēc viņas izstrādātas sistēmas ir apkopoti atbilstīgi  „mītnes vietām”. Tie ir  džungļi, lapu koku, skuju koku meži, pļavas, okeāni, alas.  Turklāt meitene ir iekārtojusi reģistra grāmatu, kurā ikvienam tēlam piešķirts numurs, bet daudziem – arī izdomāti vārdi latviešu vai angļu valodā.

Tēlu klasifikācijas sistēmu Jana  strikti ievēroja izstādes veidošanā, turklāt zīmējumu lapu noformējuma dizains ir viņas  pilnīgi patstāvīgs darbs. Katrai tēlu grupai ir atšķirīgs, ar krāsu zīmuļiem zīmēts fons, kas pārsteidz ar tikpat brāzmainu iztēli kā fantāzijas zvēriņu figūras. Visus  izstādes darbus Jana zīmēja mājās. Fantāzijas tēlu vizualizācija ir viņas vaļasprieks.

 Sarīkot izstādi Janu iedrošināja mākslas vēstures skolotāja, ļaujot audzēknei brīvi īstenot koncepciju un vizuālo risinājumu. Meitenes aizrautība, iztēle  un koncentrēšanās spējas ir apbrīnojamas. Trīs reizes nedēļā pēc stundām BMMS Jana klasē noformēja izstādes lapas. Tā pagāja gandrīz divi mēneši. Ar pēdējo satiksmes autobusu viņa brauca 10 kilometrus līdz savai pieturai un tad divus kilometrus kājām devās mājup. To viņa neuzskata par apgrūtinājumu vai īpašu varonību. Tā ir parasta ikdiena.

Jana aizraujas ar dzīvnieku attēlu pētīšanu enciklopēdijās, lasa par visdažādākajām norisēm dabā. Viņai piemīt dziļa empātija pret dzīvām radībām. Savulaik skolā meitene ir stāstījusi par pašas izglābtajiem, izlolotiem balodēniem un kaķēniem. 

Close Menu