BAUSKAS MŪZIKAS UN MĀKSLAS SKOLA

Skolotāju radošās vasaras mirkļi mākslas darbos

Bauskas mūzikas un mākslas skolas ( BMMS) mākslas nodaļas zālē iekārtota skolotāju radošo darbu izstāde, kurā eksponētas gleznas, grafikas  un tekstilijas.  Pedagogu Olitas Dzelzkalējas, Aijas Ušerovskas, Ivetas Līderes, Ainas Putniņas, Mārītes Šulces  un Signes Pansovas darbi ir tapuši brīvajā laikā.

Ik vasaru skolotājas piedalās individuālos vai mākslinieku  grupu plenēros, bet Iveta Līdere zvaigžņu segu un lakatu  aušanai velta katru nedēļas nogali. Jūlijā Iveta piedalījās mākslinieces Lindas Priednieces organizētajā plenērā Kandavā, gleznojot Abavas ielejas ainavas. Plenēra dalībniece bija arī viņas meita Evita Blumberga – Tukuma makslas skolas pasniedzēja.

Kandavas plenērā Iveta ir uzgleznojusi brīnišķīgu skatu uz Abavas ieleju karstā dienā. Eksponēti  vēl divi darbi, bet īpašu  uzmanību izstādē pelna Ivetas darinātās etnogrāfiskās zvaigžņu segas. Skolotājai ir seši mazbērni. Katram viņa nolēmusi noaust un uzdāvināt segu. Visām tekstilijām ir vienots motīvs, bet atšķirīga toņu gamma. Lielformāta tekstilijas skolotāja auž Bauskas muzeja lietišļkās mākslas studijas stellēs, bet neliela izmēra grīdceliņus – mājās.

Izstādē uzmanību saista skolotājas Signes Pansovas glezna ar stilizētu rozi priekšplānā „Rīts pils dārzā”.. Autore stāsta: „Rundāles rožu dārzā ierados agri no rīta, kad  valdīja neierasts klusums, bet rožu ķekaros vēl mirdzēja rasas pilītes. Izvēlējos piemērotu skatupunktu un sāku gleznot  ziedu silti maigā, zeltītā tonī argaismas iekļauto pili fonā.. Kompozīcija ataino manas agra rīta sajūtas.”  

Mārīte Šulce eksponē divas ainavas ar ūdeņu atspulgiem, kas gleznotas Mūsas upes krastā Bauskā pirms dažiem gadiem. Tolaik piekrastē vēl bija daudz romantisku, zāļainu līcīšu, kas pēc Mūsas gultnes  tīrīšanas izzuda. Upe ir iztaisnota, krasta dabīgās kontūras vairs nav. Mārīte priecājas, ka gleznā izdevies saglabāt Mūsas iepriekšējo tēlu.

Aija Ušerovska un Aina Putniņa piedalījās mākslinieces Īras Rozentāles rīkotajā Svitenes plenērā. Izstādē ir eksponēti  Aijas trīs akvareļi un diptihs ar Rundāles dārza rozēm. Vienā kompozīcijā redzamas rozītes, kam sāk nobirt  ziedlapas. Māksliniece speciāli meklēja šo motīvu, lai parādītu, ka rozēm ikvienā ziedēšanas stadijā piemīt  netverams skaistums. Abstrakta kompozīcijā, kas ieturēta dažādas intensitātes vēsi zaļos toņos, skolotāja Aina Putniņa rāda savus iespaidus par koku lapotni augustā. Tas ir blīvs, intensīvs zaļums bez citu toņu niansēm.

Skolotājas Olita Dzelzkalēja un Aija Ušerovska šovasar sarīkoja individuālu plenēru. Viņas devās uz Kurmeni, lai aplūkotu atjaunoto katoļu baznīcu, parku, muižas pārvaldnieka namu un restaurējamo klēti. Draudzes pārstāvji mākslinieces  sirsnīgi sagaidīja, iepazīstinot ar dievnama vēsturi un atjaunošanas gaitu. Kurmenes parkā uzturas dažādi dzīvnieki – arī lamas, ko izteiksmīgā grafikā iemūžināja Olita Dzelzkalēja. Dažās stundās viņa uzzīmēja arī Kurmenes baznīcas fasādi. Māksliniece izmantoja vaska krītiņus.

BMMS skolotāju mākslas darbu  izstāde apliecina, ka radošām izpausmēm nav nekādu sķēršļu arī pandēmijas ierobežojumu laikā.

Close Menu