BAUSKAS MŪZIKAS UN MĀKSLAS SKOLA

Raiņa portreti skolēnu linogriezumu izstādē

Bauskas mūzikas un mākslas skolas (BMMS) mākslas nodaļas vestibilā ( Dārza ielā 9) var aplūkot zīmēšanas skolotājas Mārītes Šulces audzēkņu linogriezumu izstādi. Tā ir veltīta Raiņa 155. dzimšanas dienai. Skolotāja ir papildinājusi ekspozīciju ar saistošiem informatīviem materiāliem – dzejnieka biogrāfijas faktiem un viņa romantiskās dzejas fragmentiem.

Linogriezumos ir atainoti Raiņa 12 portreti. Šo mācību uzdevumu aizvadītajā mācību gadā veica 4. klases audzēkņi (tagad viņi mācās 5. klasē). Grafikas versijas radīšanai linogriezuma tehnikā skolotāja Mārīte Šulce piedāvāja izmantot mākslinieka Jāņa Reinberga darinātos Raiņa portretu zīmējumus, kas redzami uz dzejnieka Kopoto rakstu sējumu vākiem.

 Grafikas darbu darināšanas process  ir ilgstošs un sarežģīts – sākot no zīmējuma līdz nospiedumu veikšanai uz papīra loksnēm. Uz toņpapīra ar baltu tušu skolēni iezīmēja griezuma vietas linolejā. Noslēguma fāzē no katra portreta varēja veikt daudzus novilkumus, lai grafikas eksponētu semestra noslēguma mācību darbu skatē, aizsūtītu konkursiem un uzdāvinātu audzēkņu latviešu valodas skolotājām.

BMMS audzēkņu linogriezumi tika iesniegti konkursā “Zem Raiņa dzejas lietussarga” Attēlus no audzēkņu sagatavotajām linogriezuma platēm skolotāja  Mārīte Šulce nospieda uz šim nolūkam  speciāli nopirkta lietussarga. Darbs ir eksponēts bērnu un jauniešu vizuālās mākslas konkursa dalībnieku kopīgajā  ekspozīcijā J. Raiņa muzejā Jasmuižā līdz šī gada 31. oktobrim.

Atzinības rakstus konkursā saņēma linogriezumu autori Jana Braška, Justīne Budrevičus, Arneta Hegenbarte – Petrika, Kārlis Jansons, Kristiāna Purviņa, Einārs Ponomarjovs, Elīna Salmiņa un Milāna Uļanska.

22. starptautiskajai Bērnu un jauniešu grafikas mākslas biennālei uz Polijas pilsētu Toruņu tika aizsūtīti Janas Braškas, Justīnes Budrevičus, Eināra Ponomarjova un Kristiānas Purviņas linogriezumā darinātie Raiņa portreti. Konkursa darbu vērtēšana notiks 2021. gadā.

cof
Close Menu