BAUSKAS MŪZIKAS UN MĀKSLAS SKOLA

Ieraudzīt un sajust mākslas daudzveidību

Gleznotāja un grafiķa Ata Jākobsona pirmās  personālizstādes atvēršanu  Bauskas muzejā 10. septembrī apmeklēja Bauskas mūzikas un mākslas skolas (BMMS)  vairāku klašu audzēkņi kopā ar skolotājām Olitu Dzelzkalēju, Mārīti Šulci un Signi Pansovu. Mākslinieks ir Bauskas mākslas skolas 1999. gada absolvents, kurš vēlāk mākslas izglītības nākamajās pakāpes ieguva izcilu izglītību  gan  Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā , gan Latvijas Mākslaas akadēmijā, gan Anglijā, to nemitīgi papildinot joprojām.  

Atis Jākobsons ir Eiropas, Krievijas un profesionālās mākslas citās vidēs vislielāko atzinību guvušais BMMS absolvents. Atšķirībā no mums, mākslas cienītājiem,  Ati neinteresē viņa panākumi. Viņš izvēlējies mākslinieka bezgala sarežģīto ceļu visu izdzīvot izjūtās, sajūtās, saasinātā uztverē nepastarpināti, bez ikdienas inforrmācijas apgrūtinošās plūsmas, medijiem un citiem vilinājumiem. Aizvien vairāk viņš tuvojas apzinātam minimālismam gan mākslā, gan personīgajā dzīves telpā tikai caur savu pieredzi.

Personālizstāde „Klātbūtne” ir šī gada īpašais  notikums Bauskas muzeja izstāžu darbībā. Atis Jākobsons rāda eksperimentus laikmetīgā portreta žanrā, sākot no  tikko nojaušamiem – it kā no dūmakas vai lielas tālienes iznirstošiem  – tēliem   un beidzot ar reālisma stila ļoti uzrunājošiem darbiem.  Viņš uzdrīkstas portretos runāt par izjūtām, kas parasti tiek noklusētas. Tie ir netverami dvēseles stāvokļi – no prieka līdz nenoteiktībai, bailēm, neizpratnei.  

Skatītāju vērtējumi Bauskā bija radikāli pretēji. Var saprast skolēnus, kuriem glezniecība asociējas ar spilgtiem krāsu laukumiem vai triepieniem, bet Ata Jākobsona vairākuma portretu gamma ir monohroma ( tikai toņu niansētas pārejas no melnā uz balto).

BMMS mākslas nodaļas audzēkņi uzdeva jautājumus par portretetos atainotajiem  cilvēkiem un saņēma konkrētas  atbildes. Daži vēlējās noskaidrot, kā gleznotājs spēj radīt tēlus, kas ir  kā iznirsrt no miglas  un  nav redzami konkrētībā. Mākslinieks  skaidro: „Sākumā portretu uzgleznoju reālistiski. Pēc tam ar mīkstu otu sāku elļas  krāsu pludināt,  dzēšot kontūras. Tas ir intuitīvs process.  Kad darbi bija gatavi, sapratu, ka atteikšos no  tradicionālās gleznu ierāmēšanas, bet eksponēšu tikai audeklus, lai portreti kļūtu vieglāki, lai skatītāju uzmanība būtu veltīta tikai tēliem.” 

Atis Jākobsons ir Latvijā prestižākā mākslas titula – Purvīša  balvas – divkāršs nominants, kā arī 2015. gada Dienas Gada balvas laureāts  par grafiku ciklu „Dark Matter” .

Bauskas muzejā Ata Jākobsona personālizstādi var aplūkot līdz 6. oktobrim.

Close Menu