BAUSKAS MŪZIKAS UN MĀKSLAS SKOLA

Pa muzikologa profesijas pēdām kopā ar Signi Lagzdiņu

Pirmdiena ir nedēļas sākums, šī diena ir arī sākums jaunai sarunu sērijai par karjeras izglītības tēmām.

Savai “Profesijai pa pēdām” (tāds ir sarunu cikla nosaukums) pirmā ļāva iet baušķeniece, mūsu Mūzikas skolas absolvente, muzikoloģe, RADIO 3 ētera personība Signe Lagzdiņa.

Šo tikšanos bija noorganizējusi pedagoģe Ieva Ūdre, kura bija uzņēmusies arī viešņas intervētājas lomu. Pusotru stundu ilgajā sarunā klātesošie Bauskas MMS audzēkņi, vairāki pedagogi un skolas vadība uzzināja ļoti daudz interesanta. Vaicāta par to, kā iegūst profesiju “muzikologs”, Signe izstāstīja savu izglītošanās ceļu . Tas vijies cauri Bauskas Mūzikas skolai, Bauskas Valsts ģimnāzijai, Jelgavas Mūzikas vidusskolai un noslēdzies ar muzikoloģijas apgūšanu J.Vītola Mūzikas akadēmijā. Katrā izglītošanās posmā līdzās bijuši atbalstoši pedagogi, bet vislielāko iedrošinājumu šaubu un neizlēmības brīžos devusi jaunietes mamma. Ar mīlestību tika pieminēta klavierspēles pedagoģe Ligita Kārkliņa. Jelgavas MV apgūta kordiriģēšana kopā ar Mārīti Jonkus. No viņas arī pamudinājums apmeklēt klasiskās mūzikas koncertus, iet “dziļāk mūzikā”.

Aizraujošs bija Signes stāstījums par savu darba ikdienu Radio 3. Signe vadījusi vairākus nozīmīgus pasākumus, tostarp Lielās Mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijas tiešraidi, dažādu kolektīvu koncertus un to tiešraides radio gan Latvijā, gan citur. Bija interesanti un pārsteidzoši uzzināt, kā tiek montēti radio ieraksti, veidotas intervijas, cik rūpīgu darbu un materiāla apstrādi un atlasi tas prasa. Radio raidījuma vadītājam jāizkopj sava valoda, jābūt izcilai dikcijai, ko Radio 3 personībām palīdz apgūt runas pedagoģe un aktrise Zane Daudziņa. Arī tikšanās dalībnieki tika izkustināti ar dažiem runas vingrinājumiem.

Skolas audzēkņus interesēja, kā var pagūt visu izdarīt, kādām īpašībām jāpiemīt, lai varētu intervēt lielas personības. Signes atbilde bija, ka vairāk jāprot klausīties, tad arī rodas īstie jautājumi. Intervijas var notikt ne tikai studijā, arī dabā, kafejnīcā, ZOOM. Jābūt ļoti elastīgam, jāprot pielāgoties apstākļiem un negaidītām situācijām, kā redzējām, Signei tas izdodas un viņa gūst prieku savā darbā. Bija daudz jautājumu un daudz izsmeļošu atbilžu, profesija “muzikologs” un “radio žurnālists” pēc šīs sarunas nu ir ieguvusi konkrētus apveidus, iespējams, kāds aizdomāsies par šādu izglītības virzienu.

Paldies, Signe, par veltīto laiku, pozitīvismu un gaišumu! Lai izdodas ieceres par jauniem raidījumiem, intervijām un koncertiem!

Close Menu