BAUSKAS MŪZIKAS UN MĀKSLAS SKOLA

Rodrigo Galanam – Latvijas ievērojamā scenogrāfa balva

Saņemta priecīga ziņa no Latvijas mākslas skolu 2019./2020. m. g. Valsts konkursa rīkotājiem. To Bauskas mūzikas un mākslas skolas (BMMS) mākslas nodaļai pirms pāris dienām pavēstīja Ilze Kupča –  Latvijas Nacionālā kultūras centra mākslas eksperte.

Andris Freibergs – izcils scenogrāfs, ilggadējs Latvijas Mākslas akadēmijas  scenogrāfijas nodaļas vadītājs un Latvijas Nacionālās operas skatuves vides iekārtotājs – savu personīgo balvu  negaidīti piešķīra BMMS audzēknim Rodrigo Galanam par konkursa darba oriģinālo ideju un izklāstu.

Tas notika pēc tam, kad konkursa žūrija visus iesniegtos darbus  ( to bija vairāki simti ) jau tika novērtējusi un rezultātus nosūtījusi skolām. Rodrigo Galans ir vienīgais konkursants, kura darbs guva ievērojamā scenogrāfa īpašu ievērību. Savukārt konkursa žūrijas vērtējumā no godalgotas vietas zēnu šķīra tikai pāris punktu, taču scenogrāfa Andra Freiberga speciālbalva tomēr ir necerēts bonuss.

BMMS mākslas nodaļas pedagogi, bet jo īpaši –  skolotāja Aija Ušerovska, priecājas par Rodrigo panākumiem. Viņas vadībā  zēns veidoja konkursa darbu. Skolotāja stāsta: „Valsts konkursa tēma bija scenogrāfija. Telpiskā vidē –  šoreiz tam kalpoja noteikta izmēra kartona kastītes – bija jāizvieto figūras, improvizēto mini skatuvi izgaismojot ar LED lampiņām vai citiem efektiem.

Rodrigo piedāvāja neparastu ideju – cilvēku, kurš savās darba dienās pārcilā  smagumus, ir pārpūlējies un salīcis.  Mazā gaismiņa, kas plūda no iedomātās skatuves augšienes, simbolizēja  cerību staru. Darbam bija jāpievieno idejas pamatojums, ko Rodrigo  uzrakstīja  spoži. Viņš bija par šo tēmu ilgi domājis, iedziļinājies un savas izjūtas pratis atspoguļot  pievienotajā tekstā.  Rodrigo Galans ir ārkārtīgi motivēts  audzēknis, viņam raksturīgs netradicionāls skatījums, kas apvienots ar cītīgu darbu gan klātienes, gan attālinātajā apmācībā.”

Aijas Ušerovskas viedoklim piekrīt arī pārējie BMMS pedagogi. Rodrigo mākslas vēstures skolotāja viņu dēvē par tīrradni, kura talants un pasaules redzējums būtu īpaši jāsaudzē.    

Close Menu