BAUSKAS MŪZIKAS UN MĀKSLAS SKOLA

Jauna izstāde – Ata Jākobsona pietura meklējumu ceļā

Laikmetīgās mākslas centrā „Kim?” Rīgā nesen atklāja mākslinieku Ata Jākobsona un Līvas Rutmanes izstādi. Atis ir bijušais baušķenieks, 1999. gadā absolvējis Bauskas mākslas skolu, bet tagad ir viens no redzamākajiem laikmetīgās mākslas pārstāvjiem Latvijā.

Savu jauno izstādi „Režģis” Atis Jākobsons raksturo tā: „Manā patiesības meklējumu ceļā  izstāde ir kārtējā pietura. Darbos  stāstu par savu pieredzi, ieejot abstraktā formā un valodā, arvien vairāk attālinoties no materialitātes. Tas ir mēģinājums iekļūt   starptelpā, kad pēc iespējas tiek izdzēstas robežas starp nojausmu un īstenību. Tāpēc  vairākums izstādes darbu eksponēti klusinātā gaismā – puskrēslā. Lielformāta grafikas ir zīmētas uz parasta skičpapīra, izmantojot ogli, krītu, pasteli, laku. Tā ir apzināta izvēle. Virsmas veidoju, lai palīdzētu uztvert telpu, kas atrodas ārpus redzamās realitātes. Izstādē rādu procesu un virzību, nevis kādu konkrētu rezultātu. Man vissvarīgāk šķiet  izprast lietu būtību, lai apjaustu apziņas dziļākos līmeņus un padarītu dzīvi skaidrāku.”  

Atis Jākobsons ir viens no savas paaudzes izcilākajiem figurālistiem glezniecībā. Viņš uzsver, ka paralēli starptelpas meklējumu askēzei mākslā risina arī figurālas kompozīcijas, bet tie nav izstāžu darbi. „Gan attālinos no formas, gan atgriežos pie tās. Ikdienā ceļoju turp un atpakaļ, radošais process ir nerimstošs. Mans ceļamērķis ir domu telpā pieskarties tam, kas atrodas ārpus visa”, atzīst mākslinieks.

Atim Jākobsonam ir bijušas vairākas personālizstādes. Ārkārtīgi lielu rezonansi guva ogles zīmējumu cikls „Dark Matter” – pārsteidzoši kvalitatīvs 2015. gada mākslas fakts. Autors 2016. gadā saņēma Dienas gada balvu kultūrā, bet 2017. gadā tika nominēts Purvīša balvai.  

Izstādes atklāšanā Ati Jākobsonu sveica Bauskas mūzikas un mākslas skolas pedagoģes Mārīte Šulce un Signe Pansova, kā arī mākslas nodaļas vadītājs Ainārs Pastors.

Close Menu