BAUSKAS MŪZIKAS UN MĀKSLAS SKOLA

Projekts “Dzimuši Bauskai” turpinās ar kvinteta BRASS.EDU koncertu pirmajā BMMS skolas dienā

4.septembrī, kad abas Bauskas MMS nodaļas būs uzsākušas jauno mācību gadu (Mākslas – 14.00, Mūzikas – 16.00), visi tiekam aicināti uz skanīgu jaunā mācību gada atklāšanas koncertu Bauskas Kultūras centrā. Tas sāksies plkst. 18.00.

Turpinām labās tradīcijas, kad, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fondam, kā arī “Zemgales vēsturiskās zemes kultūras programmas 2023’’ atbalstam, Bauskas iedzīvotājiem dodam iespēju klausīties Latvijā zināmus mūziķus, kuru saknes meklējamas Bauskas pusē. Šoreiz tas būs Bauskas Mūzikas skolas absolventa,  Jāzepa Vītola mūzikas akadēmijas  tubas spēles docenta   Jāņa Retenā vadītais kvintets. Jānis Retenais ir tubas spēles aktīvs izpildītājmākslinieks, Eifonija klases izveidotājs un ieviesējs Mūzikas akadēmijā.  Kopš 2002.gada ir JVLMA pasniedzējs un kopš 2007.gada pūšaminstrumentu nodaļas docents; kopš 2008.gada decembra – Metāla pūšaminstrumentu klases vadītājs.

Studējis Luksemburgas konservatorijā un Enchedes (Holande) mūzikas augstskolā. Absolvējis JVLMA Pūšaminstrumentu katedras Tubas klasi un ieguvis maģistra grādu kameransambļa spēlē pie prof. Boļeslava Voļaka (Trombons).  Piedalījies meistarklasēs pie pasaules vadošajiem tubas un eifonija spēlēs meistariem. Vadījis neskaitāmas meistarklases Latvijas mūzikas skolās, pedagogu kvalifikācijas celšanas kursus kā arī meistarklases Enshedes mūzikas augstskolā un Luksemburgas konservatorijā 1999.gadā ar domubiedriem izveidojis Trombonu – Tubas kvartetu “Shady Brass Q” ar kuru 9 gadu laikā  ir nospēlēti vairāk kā 700 koncerti Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Luksemburgā, Norvēģijā. Ansamblis vienmēr pārsteidzis savus klausītājus ar novatoriskām idejām, profesionālismu un atraktivitāti. Jānis Retenais ir pirmā Latvijas tubu kvarteta “Tubaloģija” idejas autors un mākslinieciskais vadītājs. ”Tubaloģija” aktīvi veido koncertprogrammas, raksta savu pirmo CD un ar koncertiem priecē klausītājus visā Latvijā. Kā izpildītājmākslinieks Jānis Retenais ir nospēlējis vairāk kā 1000 koncertus gan pirmatskaņojot A.Vecumnieka koncertu tubai un pūtēju orķestrim, gan koncertējot kvartetu „Shady Brass Q” un „Tubaloģija” sastāvā, kā arī uzstājoties solo dažādos koncertos meistarklašu ietvaros un atskaņojot dažādus opusus simfonisko un pūtēju orķestru sastāvos.

Biedrība “Latvijas Brass asociācija” aktīvi strādā, lai veicinātu un attīstītu Latvijas metāla pūšaminstrumentālo žanru, rīkojot koncertus, konkursus, meistarklases, festivālus un citas norises. Biedrība atbalsta Latvijas atskaņotājmākslinieku idejas, aktivitātes un iesaistīšanos Latvijas mūzikas dzīves norisēs. Biedrība “Latvijas Brass asociācija” ir nodibinājusi kvintetu BRASS.EDU, kurš darbojas kopš 2017.gada. BRASS.EDU ir vienīgais klasiskais BRASS kvintets Latvijā, kurš aktīvi veido koncertu programmas, sadarbojoties ar dažādu žanru mūziķiem un solistiem. Kvintets BRASS.EDU regulāri sadarbojas ar sitaminstrumentālistu Normundu Evertu, kurš ir daudzpusīgs un atraktīvs mūziķis. Koncertu programma tiek veidota tā, lai atspoguļotu metālpūšaminstrumentu plašās iespējas un daudzveidīgo repertuāru iekļaujot tajā gan dažādu laikmetu pazīstamākos klasiskās mūzikas pārlikumus, gan oriģināldarbus, gan vieglā, izklaidējošā žanra skaņdarbus, tāpēc šāda koncertprogramma būs ļoti interesanta un aizraujoša. Klausoties, iepazīstot un baudot BRASS.EDU kvinteta krāsaino un daudzveidīgo skanējumu, klausītājiem tiks uzburtas dažādu laikmetu muzikālās gleznas un sniegts muzikāli emocionāls baudījumu. Kvintetā BRASS.EDU darbojas profesionāli mūziķi no vadošajiem Latvijas orķestriem – Latvijas Nacionālās operas orķestra, Simfonietta Rīga un orķestra “Rīga”.

Koncertā Bauskā piedalīsies Edgars Švembergs – trompete, flīgelhorns, Edgars Bārzdiņš – trompete, Kārlis Rērihs – mežrags, Lauris Zvejnieks – trombons, Jānis Retenais – tuba, Normunds Everts – sitaminstrmenti.

(Informācija no BRASS.EDU)

Koncertā dzirdēsim 12 skaņdabus. Kādi tie būs? Nāciet klausīties! Uz tikšanos koncertā!

Close Menu