BAUSKAS MŪZIKAS UN MĀKSLAS SKOLA

Klavesīnistes Ievas Salietes koncerts Bauskas pilī – ar cerību uz visu labo

Piektdien, 9.oktobrī Bauskas pilī izskanēja pirmais šīs sezonas koncerts ciklā “Dzimuši Bauskai”. Bauskas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņiem, viņu vecākiem, pedagogiem un Bauskas iedzīvotājiem nebijušu muzikālu piedzīvojumu dāvāja klavesīniste Ieva Saliete.

Pirms muzicēšanas māksliniece pauda prieku par iespēju pēc tik ilga laika atgriezties pilsētā, kur gūta pirmā mūzikas izglītība un sastapt arī savu tik mīļo klavierskolotāju Ligitu Kārkliņu, arī citus savus pedagogus. Vaicāti, vai zālē ir kāds , kurš pirmo reizi dzirdēs klavesīna skaņas “dzīvajā”, daudzi pacēla roku (ne tikai bērni, arī pieauguši klausītāji!). Klavesīniste apsolīja, ka pēc koncerta katrs, kurš vēlēsies, varēs aplūkot klavesīnus pavisam tuvu un arī spēlēt to.

Sekoja stāsts par abiem instrumentiem, kas atceļojuši uz Bauskas koncertu. Clavisimbalum (clavicymbalum) – mazākais no abiem- viduslaiku stīgu taustiņinstruments ar 35 notīm , 1440.g. instrumenta kopija, savukārt lielākais, greznais klavesīns ir 1770.g. Parīzes instrumenta atdarinājums. Abi instrumenti izgatavoti Latvijā, tie ir uzticami ceļabiedri gandrīz visur, kurp koncertēt dodas Ieva Saliete.

Koncertā Bauskā māksliniece atskaņoja viduslaiku, renesanses un baroka mūziku. Izskanēja arī mūsdienu latviešu komponista Riharda Dubras skaņdarbs , tā pierādot, ka klavesīns ir gana šodienīgs instruments. Koncerts pagāja, klausītājiem elpu aizturot. Daudzi sacīja, kā tā bija kā pārcelšanās citā dimensijā un realitātē.

Solījums tika turēts, un pēc koncerta notika improvizēta meistarklase. Mazie klavieru nodaļas audzēkņi nebija mudināmi doties tuvāk instrumentiem, uzklausīt Ievas Salietes stāstījumu par instrumentu uzbūvi, tapšanu un izmantot unikālu iespēju spēlēt klavesīnu. Sākumā pieskaršanās taustiņiem, kas nav tik ierasti kā klavierēm, bija ļoti bijīga, taču, mākslinieces iedrošināti, bērni atraisījās un mēģināja. Dažiem arī izdevās!

Paldies par skaisto mūziku un virtuozo izpildījumu, arī par rimtajiem, emocionālajiem stāstiem par instrumentiem, skaņdarbiem un komponistiem!

P.S. Vairāk par Ievas Salietes ceļu mūzikā un dzīvē lasiet intervijā ar klavesīnisti vietnē bauskasdzive.lv “Mūzikas pasaulē nav robežu” un intervijā vietnē santa.lv “Klavesīniste Ieva Saliete: Bērni mani kā mūziķi ir tikai cēluši“. Par taustiņinstrumentu vēsturi un izgatavošanu (arī Ievas Salietes instrumenti tapuši šo meistaru darbnīcā!) lasiet vietnē http://hzp.lv/strumenti.htm .

Close Menu