BAUSKAS MŪZIKAS UN MĀKSLAS SKOLA

Konkursā “Lai skan!” Bauskas MMS korim – Zelta diploms un Mazā balva

Garā gada īsākā mēneša pēdējā diena bija ļoti saspringta Bauskas MMS korim un diriģentēm Ingai Bukšai un Ievai Ūdrei, un koncertmeistarei Evijai Bonātei. Šī diena tika pavadīta Rīgā, J.Vītola Mūzikas Akadēmijā, kur notika  VI Jāzepa Vītola  bērnu un jauniešu koru un vokālo ansambļu konkurss  “Lai skan!” Konkursu rīko  JVLMA Mūzikas pedagoģijas katedra. Baušķenieki konkursā piedalās jau piekto reizi, saņemti trīs I pakāpes Zelta diplomi.  Arī šī uzstāšanās reize Bauskas korim bija ļoti veiksmīga.

Koris kopā ar konkursa organizatores Lienes Batņas diriģēto Vecumnieku Mūzikas un mākslas skolas kori “Via Stella” uzstājās pasākuma atklāšanā, skanēja dziesma “Uz skolu” (J.Vītols, Auseklis, diriģēja I.Bukša). Konkursa dalībnieki tika iepazīstināti ar žūriju. Tajā strādāja Guntars Prānis – J.Vītola LMA rektors, Senās mūzikas katedras profesors, ansambļa Schola Cantorum Riga mākslinieciskais vadītājs, Arvīds Platpers – JVLMA Kordiriģēšanas katedras asociētais profesors, vīru koru “Absolventi”un “Ķekava” diriģents, Dziesmu svētku virsdiriģents, Romāns Vanags – Jāz.Mediņa Rīgas 1.Mūzikas skolas zēnu kora mākslinieciskais vadītājs, JVLMA  asociētais profesors, LU sieviešu kora “Minjona” diriģents, Dziesmu svētku virsdiriģents, Ēriks Ešenvalds – komponists, JVLMA Kompozīcijas katedras docētājs, Anna Veismane – komponiste, Latvijas  Radio 3 Klasika mūzikas ierakstu producente. Konkursantus vērtēja arī JVLMA studentu žūrija.

Konkursā piedalījās 23 kolektīvi no dažādiem Latvijas novadiem un pilsētām. Kori un vokālie ansambļi visas dienas garumā cīnījās par MAZO BALVU (dziedātāji līdz 12 gadu vecumam) un LIELO BALVU (dziedātāji līdz 19 gadu vecumam).

Dalībniekiem bija jāizpilda trīs dziesmas – J. Vītola oriģināldziesma vai tautasdziesmas apdare, dziesma ar mūsdienu kompozīcijas elementiem un brīvas izvēles skaņdarbs  a capella . Mūsu kora izpildījumā žūrija klausījās latv.t.dz. “Kur tu skriesi vanadziņi”, Austriņas “Maltuves dziesmu” un latv.t.dz. A. Pedeces  apdarē  “Maza, maza ābelīte”. Sniegums bija tik pārliecinošs, ka bija jāpiedalās finālā, kur jādzied divas dziesmas bez pavadījuma (viena no tām nebija no konkursa repertuāra!).  

Uzzinot, ka koris izvirzīts cīņai par Mazo balvu,  kora dziedātāji bija apņēmības pilni un atkārtoja un “atjaunoja” vēl vienu dziesmu. Gatavošanās finālam   nebija viegla (agrais rīts, vīrusi, sāpoši kakli, stress..), bet emocionālais pacēlums ļāva atrast apslēptas enerģijas rezerves, dziedātāji  saprata, ka  finālā nepietiks ar nošu precīzu atdziedāšanu, bet vajadzīga katra korista emocionālā atvērtība un līdzpārdzīvojums. Tas izdevās godam, diriģentes ir pārsteigtas un priecīgas audzēkņu  spēju sakoncentrēties mērķim un rādīt visu apgūto. Šī prasme tika atalgota ar 1.pakāpes Zelta diplomu un Mazo balvu (tā ir galvenā kategorijā, kurā piedalījāmies!) un skatītāju aplausiem un žūrijas komplimentiem par izcilo  skanējumu. Mūsu kora dziedājumu īpaši uzteica arī Dziesmusvētku virsdiriģents Māris Sirmais, kurš klausījās finālistu uzstāšanos.

Pedagoģes uzteic dziedātājus par profesionalitāti, izturību un arī plānošanas prasmi, jo dažas dziedātājas pat paguva konkursu savienot ar dejošanu koncertā Tīnūžos!

Pēc šīs dienas “trakumiem” emociju pārpilni ir kora dalībnieki. “Tas ir nopietnākais konkurss manā mūžā! Gribētu kaut ko tādu atkārtot! Pēc rezultātu paziņošanas man acis bija asaru pilnas.. Mēs dziedājām no sirds. Jutos dīvaini.. Es ļoti novērtēju mūsu ieguldīto darbu, lai uzkāptu uz šīs skatuves! Joprojām nevaru noticēt, ka vinnējām! Tās emocijas nevar aprakstīt, prieks, uztraukums, komandas darbs. Dziedāšana ir ļoti smags darbs. Dažiem pat asaras no laimes bira..” Tie ir tikai daži no dziedātāju izteikumiem pēc šīs piesātinātās dienas.

Šāds kora panākums nebūtu iespējams bez vecāku un skolas vadības atbalsta gan Bauskā, gan klātienē – konkursa dienā. Paldies par to!

Piedalīšanās nākamā gada konkursā laureātiem ir liegta, bet ir gods uzstāties noslēguma koncertā. Mūsu koristi noteikti šo iespēju izmantos!

Close Menu